dissabte, 28 d’octubre del 2017

14. Som realment lliures?


Adrián Marí, Júlia Ramírez, Kilian Domínguez i Gerard Arenas

Filosofia política. El concepte llibertat ens arriba a les nostres oïdes com un dret que ens atorguen, però creiem que no és així. La llibertat no és atorgada, la llibertat neix amb l'humà, i només desapareix quan entra en contacte amb poders exercits sobre la persona. Entenem així al fet que una persona prengui decisions sobre un altre o imposi la seva autoritat, mitjançant normés o condicions. Això és normal relacionar-ho amb la política, perquè les lleis són normes i autoritat, però una persona quan per exemple agredeix a un altre, imposa la seva autoritat i poder. Això pot ser involuntari o voluntari, puix que un símbol que apareix a la foto (creu cristiana) representa aquest acte voluntari d'assumir uns dogmes que comparteixen les religions i algunes ideologies. La creu cristiana no és casual que sigui allà, ja que representa com emmudeix la gent per privar la seva llibertat, quan assumeixes una ideologia, assumeixes unes idees ja fetes per algú, no teves.

2 comentaris:

  1. Em sembla molt interessant aquesta pregunta, ja que la llibertat és un concepte que va completament lligat amb l’ésser humà. Tots volem ser lliures i tots pensem que ho som però després deixem de fer coses que ens agraden o deixem de portar la roba que volem pel fet de que la nostra religió ens ho impedeix.
    També la foto em sembla molt ben pensada. El fet de que la caputxa tapi els ulls a aquesta persona fa dues coses: li treu la personalitat fent així que a tothom ens sigui més fàcil sentir-nos identificats i li treu la visió a la persona. La visió és el sentit que ens guia; allò que no veiem tenim l’opció de creure’ns-ho o no, però allò que veiem és allò que creiem. Sense la vista vaguem perduts buscant algú que ens indiqui el camí i som capaços de creure qualsevol cosa que ens doni una resposta de cap on hem d’anar. Aquí és on intervé la religió, que ens guia i ens dóna tranquil•litat però també ens imposa les seves normes immutables i, d’alguna manera, ens treu l’opció de parlar i decidir respecte certes coses dient-nos que si no som obedients serem castigats.
    Ivan Carreño

    ResponElimina
  2. La llibertat és un dels drets més bàsics que han de ser gaudits per tots, però aquest dret acaba en els límits de la llibertat de l'altra persona, i també s'associa amb la política del país que pertany a ell i es diferencia d'una religió a una altra, i que la llibertat d'algunes persones pot no ser absoluta. Hi ha algunes persones que han estat privades de la seva llibertat i van ser detinguts per certes raons, i això és lògic, però és inconcebible que els altres es veuen privats d'aquest dret, com la llibertat d'expressió i altres.
    En definitiva, la llibertat és "el dret de l'individu a fer el que no fa mal als altres".
    Merieme Belhassane

    ResponElimina