dissabte, 28 d’octubre del 2017

12. En un món dividit per fronteres, tenim tots els mateixos drets?


Adrián Marí, Júlia Ramírez, Kilian Domínguez i Gerard Arenas


La pregunta que titula aquesta fotografia ens planteja el dilema ètic (per tant és filosofia ètica) sobre el contrast entre valors d'una part del món i els de l'altre. Un món dividit per fronteres ens porta a realitats tan macabres com la desesperació humana que porta a milions de refugiats a fugir del seu país, però queden atrapats per una frontera. A una banda de la frontera els drets humans són vulnerables, i a l'altre es respecten. Podem definir doncs què és ètic i que no? Si a una banda del territori, un acte és vist de bona manera, i a l'altre costat no? Segons sembla, la màxima representació de l'ètica és la tria de lleis d'una població, si a cada país canvia, podem compartir valors ètics mundials?

A la foto es veu una mà intentant fugir d'una realitat que no li agrada i peces de roba que simbolitzen el despullament dels drets humans que suposa dividir el món en fronteres.


1 comentari:

  1. Tot i que sembla que vivim en un món força globalitzat, les diferències culturals entre alguns països poden arribar a ser desmesurades. Els valors morals s'han modificat amb el temps i s'han estès per uns nous territoris, però encara així, algunes poblacions conserven tradicions i comportaments extrems, que no són gens acceptats més enllà de les seves fronteres.
    Inclús havent nascut dintre d'una cultura concreta, hi ha persones que no comparteixen els valors del seu cercle. Llavors, aquestes es troben en una situació delicada en què per un costat no són acceptades ni respectades a la seva comunitat, però per l'altre, es troben amb un mur, una frontera, darrere de la qual manen els prejudicis propis de l'altra comunitat a la qual estan aspirant a arribar.
    Això ens porta a qüestionar-nos sobre què són els valors i els drets humans, i si aquests haurien de dependre de la comunitat i del període històric (ser relatius) o haurien de ser completament universals. A més, què es considera llibertat, quins comportaments s'haurien de respectar i a on està el límit de la tolerància.
    Trobo interessant aquesta foto, perquè fa referència al desig d'una persona per canviar la seva realitat, obtenint unes noves llibertats, però perdent part de la seva identitat. Les peces de roba que hi són penjades fan pensar en la desesperació que tindria qualsevol que intentés traspassar aquest mur i també en la pèrdua irreparable que han de suportar aquells que fins i tot ho aconsegueixen.

    Lana Sushko

    ResponElimina